Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/vhosts/beatdepressie.nl/httpdocs/wp-content/plugins/LayerSlider/wp/widgets.php on line 4

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/beatdepressie.nl/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2364

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/beatdepressie.nl/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2368

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/beatdepressie.nl/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3169

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/vhosts/beatdepressie.nl/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/framework/functions-wordpress.class.php on line 257
Onderzoek (ba) – BEATDEP65

Het onderzoek in mijn praktijk

Waarom dit onderzoek?

Uw huisarts biedt een nieuwe behandeling met gedragsactivatie aan. Hieronder kunt u lezen wat gedragsactivatie inhoudt. Het doel van het onderzoek is om effectiviteit van de gebruikelijke behandelingen van andere huisartsen te vergelijken met de effectiviteit van deze nieuwe behandeling met gedragsactivatie. 

Behandeling met gedragsactivatie

Mensen met depressieve klachten zijn vaak geneigd activiteiten die ze voorheen graag deden uit te stellen of helemaal niet meer te doen. Vanwege depressieve klachten zijn ze er te lusteloos voor zijn en beleven er veel minder plezier meer aan. Op korte termijn voelt dit als een verlichting. Echter, het probleem is dat deze gedragingen niet helpen om depressieve klachten te verminderen, integendeel de klachten blijven en kunnen zelfs erger worden.

Gedragsactivatie is erop gericht om dit patroon van passiviteit en vermijding te doorbreken. Juist door afspraken te maken om geleidelijk weer activiteiten op te pakken die voorheen als prettig werden ervaren, wordt de kans om hier opnieuw weer plezier aan te gaan beleven vergroot.

De behandeling zal bestaan uit 8 wekelijkse gesprekken van 30 minuten met de POH-GGZ in de praktijk van uw huisarts. Het eerste gesprek duurt 45 minuten. 

" Ik doe vaak hele dagen niks, en voel me dan zó waardeloos. Daar wil ik graag aan werken. Maar dat is moeilijk"
– Mw. J. (68)

Kunt u meedoen

Wanneer u mee wilt doen, kunt u dit aangeven bij uw huisarts. Als uw huisarts denkt dat u een mogelijke kandidaat bent voor het onderzoek, zal hij u informatie meegeven en u vragen of u door de onderzoekers benaderd mag worden. Een van de onderzoekers neemt vervolgens contact met u op voor verdere uitleg en het nauwkeurig in kaart brengen van uw klachten. Wanneer hieruit blijkt dat uw depressieve symptomen op de voorgrond staan, kunt u deelnemen aan het onderzoek. 

Wat houdt meedoen met het onderzoek in?

Als u meedoet met het onderzoek, krijgt u een programma met gedragsactivatie aangeboden. Daarnaast vragen wij u af en toe vragenlijsten in te vullen over uw behandeling en uw klachten. Een van de onderzoekers komt bij u thuis om te kijken hoe het met u gaat. Vervolgens worden af en toe vragenlijsten naar u opgestuurd. Het voordeel hiervan is dat we extra goed kunnen volgen of uw klachten afnemen en of dat zo blijft nadat de behandeling is gestopt. Er zijn geen risico’s of kosten aan dit onderzoek verbonden. We verwachten dat uw deelname aan dit onderzoek ons een goed inzicht geeft in het herstel depressieve klachten bij mensen ouder dan 65 jaar en bijdraagt aan verbeteren van de behandelmogelijkheden.

Wat als u niet wilt meedoen of wilt stoppen met het onderzoek?

U beslist zelf of u meedoet aan het onderzoek. Deelname is geheel vrijwillig. Als u niet wilt meedoen, maar wel depressieve klachten heeft, wordt u op de gebruikelijke manier behandeld voor uw depressieve klachten. Doet u wel mee aan het onderzoek? Dan kunt u zich altijd bedenken. U mag tijdens het onderzoek stoppen. U wordt dan natuurlijk nog steeds behandeld voor uw depressieve klachten.
Heeft u vragen?
Voor vragen of klachten over het onderzoek, vóór en tijdens deelname, kunt u contact opnemen met één van de onderzoekers of met uw eigen huisarts.